Tavaramerkki 1960-luvulta

”Suomen laajalevikkisin sisustuslehti.”

Avotakka

Modernin kodikas sisustajien suosikki. Avotakka inspiroi ja innostaa tarttumaan toimeen.

Avotakka on vuosikymmenien aikana esitellyt kauniita koteja, kiehtovia sisustuksia, kiinnostavia ihmisiä ja ilmiötä ja hyviä tuoteuutuuksia. Ideologiana on alusta asti ollut sisustuksen laadukkuus ja kestävyys sekä tyyli, joka kestää aikaa ja katseita.

Jo Avotakan alkuvuosina eli 1970-luvun vaihteessa lehti alkoi esitellä julkisuuden henkilöiden koteja. Avotakka onkin avannut yksinoikeudella ovensa niin presidentti Kekkosen Tamminiemeen kuin muotoiluvaikuttaja Maire Gullichsenin kesähuvilaan.

Nykyisin lehti pitää hyvää laatua vieläkin tärkeämpänä, koska tuotteiden halpatuonti lisääntyy ja kodit täyttyvät turhista tavaroista. Toimituksessa mietitään tarkasti, millaisten huonekalujen, tuotteiden ja materiaalien takana se voi seistä. Työ vaatii ammattitaitoa ja harkintakykyä.

A-lehdet haki Avotakka-tavaramerkkiä 16.11.1967, ja se rekisteröitiin vuotta myöhemmin 20.12.1968. Sen jälkeen tavaramerkki on uudistettu kolme kertaa, ja se on voimassa vuoden 2018 loppuun. Vuonna 2010 A-lehdet rekisteröi Avotakka-nimen laajemmalle joukolle tavaroita ja palveluita.

Koska maailma on muuttunut paljon vuoden 1967 jälkeen, on ollut hyvä varmistaa tavaramerkin suoja myös uudenlaisten tuotteiden ja palveluiden osalta. Eihän 1960-luvulla vielä tunnettu esim. sähköisiä julkaisuita. Myös Avotakka-logo on suojattu tavaramerkillä.

Avotakka on 50-vuotisen historiansa aikana luotsannut sisustajia erilaisten yhteiskunnallisten murrosten läpi muovituotteista energiakriisiin ja vauraista vuosista lamavuosiin.

Kuluneisiin vuosikymmeniin mahtuu runsaasti erilaisia sisustusvirtauksia, joista osa herättää nostalgiaa ja osa saattaa tuntua vähän korneiltakin. Vuosien varrella on toistuvasti käsitelty värien käyttöä suomalaisessa sisustuksessa, kodin sopivaa tavaramäärää ja säilytysratkaisuja. Ne askarruttavat myös tämän päivän lukijoita, sillä jokainen aika vaatii omat ratkaisunsa.

Näyttävien unelmien rinnalla on esitelty myös pieniä edullisia kohennusideoita. 2010-luvulla on palattu jälleen juurille eli ajattomiin mutta inspiroiviin koteihin. Luonnonmateriaalit sekä skandinaavinen minimalismi ja lämmin modernismi pitävät pintansa.

Muita vuosikymmenen merkittäviä tavaramerkkejä:

R-kioski – rekisteröintipäivä 5.2.1968, haltija: Reitan Servicehandel AS, NO
Lumene – rekisteröintipäivä 8.4.1969, haltija: Lumene Oy, FI

Kaikki kuukauden tavaramerkit

Tutustu aiemmin kuukauden tavaramerkiksi valittuihin tavaramerkkeihin.

Tutustu kuukauden tavaramerkkeihin!

Tavaramerkkejä eri vuosikymmeniltä

Julkaisimme Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi tavaramerkkejä eri vuosikymmeniltä.

Tutustu juhlavuoden tavaramerkkeihin!